Kurs i bokslut och deklaration

Kurs i att göra bokslut

Om du vill göra bokslutet själv är vår kurs i bokslut och deklaration en bra början. Utbildningen tar dig igenom alla steg i bokslutsarbetet och avslutas med att visa hur du deklarerar bolaget. Att göra ett bokslut handlar om att avsluta all löpande bokföring under räkenskapsåret. Detta innebär att alla transaktioner ska sammanställas. Vår kurs ger dig kunskaper om hur du sammanställer alla delar av ett bokslut utifrån de ekonomiska händelser som inträffat under året. 

Sammanställ resultat och balansräkning

Bokslutet är den slutgiltiga ekonomiska rapporten som ett företag gör i slutet av varje år. Därtill bör ofta regelbundna uppföljningar göras under året. Detta för att företagets ledning ska kunna veta att företagets ekonomiska utveckling går i rätt riktning. Ett bokslut innebär en sammanställning av organisationens bokföring. Det innehåller normalt sett både resultaträkning och balansräkning. Resultaträkning innebär sammanställningen av företagets ekonomiska utveckling över tid. Balansräkningen avser istället företagets ekonomiska status vid en given tidpunkt.

Uppställning och presentation av bokslutet

Vår kurs i bokslut ger dig också kunskap om hur det färdiga bokslutet ska presenteras på ett tydligt och pedagogiskt sätt. Kanske har du redan erfarenhet och kunskap om hur detta ska göras. Glöm dock inte att den ledning eller styrelse som ska ta del av resultatet kan vara lekmän inom området ekonomi. Därför är det viktigt att kunna sammanställa och förmedla ett företags bokslut på ett pedagogiskt sätt. Då kan samtliga i beslutande position förstår resultatet och bakgrunden till detsamma.

Kurs i bokslut lär dig se de ekonomiska händelserna

Självklart finns en hel del lagar och regler du måste följa vid bokslutet. Glöm dock inte de som ska dra slutsatser från den ekonomiska informationen i bokslutet. Ha som utgångspunkt för ditt bokslutsarbete att möjliggöra för andra att kunna följa de händelser som inträffat under året. Låt ledningen se vilka de ekonomiska effekter det haft för företaget. Presentera t ex hur företagets intäkter och kostnader passar in i bokslutet. Detta ger i sin tur en solid grund för att skapa nästa års budget, och planera för de aktiviteter som företaget ska fokusera på under det kommande året.

Ekonomikurs i praktiskt bokslutsarbete

Att få gå en ekonomikurs som lär ut praktiskt bokslutsarbete och deklaration är mycket värt för dig som arbetar med företagets ekonomi. Bland annat får lära dig hur du arbetar med avstämningar och praktiska checklistor. När årets bokslutsarbete tar sin början blir det bråda dagar för dig. På ekonomiavdelningarna runt om i Sverige skruvas tempo och intensitet upp. Just då kommer du att ha nytta av praktiska checklistor från vår ekonomikurs i bokslutsatbete.

Bokslut för dig som är nybörjare

Kursen är särskilt bra för dig som ska göra bokslut och deklarera för allra första gången. Utbildningen inleds med en genomgång av bokföringslagen, årsredovisningslagen och aktiebolagslage. Den går även igenom inkomstskattelagen samt rekommendationer från Bokföringsnämnden, Redovisningsrådet och FAR. Detta är grundläggande och viktiga baskunskaper att ha med sig in i bokslutsarbetet och det sparar mycket tid att ha alla regler klart för sig, eller känna till var du kan hitta mer information.

Få en helhetsbild över bokslutsarbetet

Sammantaget lär dig kursen det du behöver för att på egen hand planera bokslutet och sedan genomföra arbetet och upprätta alla ekonomiska rapporter och sammanställningar. Kursen avslutas med en genomgång av hur du deklarerar och upprättar själva deklarationen. Kort sagt: en heltäckande ekonomikurs om bokslutsarbete och deklaration i aktiebolag. 

Mallar och listor 

Kursledaren visar hur du kan planera ditt arbete och hur du vinner tid genom att använda checklistor och mallar. Årsredovisningen med sitt innehåll och uppställning blir förklarad. Även här finns det mallar att följa. Vi går igenom tillgångar och skulder på balansräkningen. Du lär dig vad bokslutsdispositioner är och vad de är bra för. Viktiga nyckeltal får sin förklaring och du lär dig hur du skriver noterna. Många lämnar bort arbetet med deklarationen, eftersom de saknar kunskap i hur den görs. Vår kurs i bokslut och deklaration visar dig hur du ska göra, även med deklarationsarbetet.

Målgrupp för utbildningen

En kurs i bokslutsarbete kan vara lämpligt för dig som jobbar på en ekonomiavdelning och vill bredda dig inom ditt yrkesområde. Den passar också för dig som är verksamhetsansvarig och vill lära dig vilket kraftfullt verktyg bokslutet kan vara. Om du vill öka din kompetens inom bokföring och lära dig mer om hur man kan styra resultatet och bättre planera resursanvändningen kan en kurs i bokslutsarbete vara till stor hjälp. 

Analysen av årsbokslutet

Med årsbokslutet avslutas räkenskapsårets löpande bokföring. Man sammanställer årets transaktioner och redovisar dem i en balans- och resultaträkning. Genom att beräkna balansen utifrån ett visst datum får man en ögonblicksbild av företagets ekonomiska situation och genom resultaträkningen ser man om företaget har gått med vinst eller förlust. Men bokslutet kan också användas till analys av företaget. På en kurs i bokslutsarbete får man lära sig hur man kan använda bokslutet till att analysera verksamhetens styrkor och svagheter. Du ser hur ni bäst följer verksamhetens resultat och utveckling samt hur ni kan använda den ekonomiska redovisningen för att förbättra verksamhetsstyrningen.

Viktigt att följa reglerna

Bokslutet lyder också under lagar och normer som det är viktigt att följa. Det är ytterligare en anledning till att man kan behöva gå en kurs i bokslutsarbete om man till exempel är egenföretagare och inte har kunskaperna om vad lagen kräver. Med en kurs i bokslut fördjupas dina kunskaper om de civil- och skatterättsliga lagarna och du lär dig vilka bokslutsdispositioner som ditt företag kan utnyttja. Utöver lagar finns det praxis och normer som är viktiga att följa för att ditt bokslut ska bli riktigt och ditt företag ska få en seriös framtoning.

Kurs i bokslut gör att du undviker misstagen

På en kurs i bokslut och deklaration får du lära dig att planera ditt arbete. Du får tips om hur du kan skapa rutiner som säkerställer att underlagen till bokslutet blir korrekta. Med en tidsplan har du alltid kontroll över bokslutsarbetet. Du slipper att hamna i ett läge där det blir stressigt att få allt färdigt i tid. Med rätt kunskaper behöver du inte hamna i vanliga fällor och kan undvika typiska fel i bokslutet. Du får lära dig periodisering av inkomster och utgifter, hur man värderar tillgångar och hur denna värdering påverkar företagets redovisade resultat och ekonomiska ställning.

Skapa bra beslutsunderlag

Under kursen lär du dig hur du utformar rapporter som ger bra beslutsunderlag. Du lär dig vad en förvaltningsberättelse bör innehålla och vad den inte bör ta upp. Du lär dig vilka nyckeltal som är viktiga, till exempel hur du beräknar likviditet, soliditet och räntabilitet. En kurs i bokslut kan helt enkelt ge dig stort stöd i att skapa en god planering, en hållbar tidsplan och goda rutiner för ditt ekonomiska arbete i företaget. Det gäller vare sig du är anställd på en ekonomiavdelning eller har ett eget företag.

Årsredovisningen är en del av kursen i bokslut

Om du har ett företag måste du göra ett bokslut. Om du dessutom har ett aktiebolag måste du även skicka in en årsredovisning till Bolagsverket. En årsredovisning är en sammanställning utifrån bokslutet. Syftet är att visa och förklara företagets ekonomiska ställning och resultat under räkenskapsåret. Här ges tillfälle att kommentera större händelser och ge en bakgrund till varför ekonomin ser ut som den gör. En rapport som alltså ger en bra översikt över företagets finansiella hälsa. 

Årsredovisningens delar:

  • Förvaltningsberättelse. Denna ger en överblick över företagets verksamhet under året, inklusive viktiga händelser och en blick på framtiden.
  • Resultaträkning. Denna kommer direkt från bokslutet och visar företagets intäkter och kostnader under räkenskapsåret. Här ser du om verksamheten går med vinst eller förlust.
  • Balansräkning. I denna rapport ser du alla tillgångar, skulder och eget kapital vid årets slut. Även denna är ett resultat av bokslutsarbetet.
  • Kassaflödesanalys. Pengar som snabbt finns tillgängliga kallas likvida medel. En kassaflödesanalys visar hur dessa har förändrats under året. De påverkas bl a av vilka investeringar som gjorts och hur verksamheten har finansierats.
  • Noter. Dessa innehåller tilläggsinformation och förklaringar  till de olika posterna i de finansiella rapporterna, t ex resultat- och balansräkningen.

Deklarationen är bokslutets final

Bokslutsarbetets final är skattedeklarationen. Känner du att du inte vill lämna bort företagets deklaration, är det väl värt att gå en kurs och lära dig att deklarera. På så sätt kan du behålla kontrollen och får mycket bra kontroll på företagets siffror. Du får sambandet mellan bokslut och deklaration klargjort för dig. Du förstår kopplingarna som styr de skattemässiga justeringarna. Därmed kommer skatteuträkningen att bli mycket enklare och kommer dessutom att gå fortare.

Få alla uppdateringar på en gång

Tiden är nästan alltid en stressfaktor i bokslutet. Det är många olika personer och funktioner som är inblandade. Det gör att planering är av yttersta vikt för att hinna klart enligt tidsplanen. Med en utbildning i ryggen har du inte bara de senaste uppdateringarna i färskt minne, du lär dig också hur du rent praktiskt bör lägga upp arbetet med bokslutet och deklarationen. Du lär dig att använda checklistor och att planera strukturerat och effektivt. Du lär dig vilka lagar, regler och vilken praxis som gäller kring resultaträkning, balansräkning, finansieringsanalys, förvaltningsberättelse mm. Med ett noga planerat och väl förberett bokslutsarbete, får du arbetsro och hinner klart med allting i tid.