Utbildning i presentationsteknik ger minnesvärda presentationer
Vår utbildning i presentationsteknik kallar vi Att presentera så att andra lyssnar. Detta är själva kärnan i konsten att förmedla ett budskap på ett lättfattligt, trovärdigt och kanske lite underhållande sätt, beroende på situationen. Basen i all presentation är förberedelserna. En utbildning i presentationsteknik ger dig goda förberedelser, så att du ska lyckas med ditt framträdande.
Leverera en professionell presentation
Dina åhörare förväntar sig en professionell presentation. Det kräver av dig att du har kontrollerat, stämt av och planerat ordentligt inför din presentation. Detta i sun tur ställer krav på kunskaper i hur du gör för att förbereda dig på bästa sätt. Det är lätt att tro att en del har talets gåva och andra inte. Men låt dig inte luras. De som till synes otvingat ställer sig upp och håller en felfri presentation har förberett sig minutiöst.
Grunden är att vara påläst
Du behöver först och främst vara påläst i själva ämnet. Därefter är det bra om du tagit reda på så mycket som möjligt om mottagarna av informationen. Är det en ledningsgrupp, ta reda på vilka funktioner som är representerade. Är det en större publik, ta reda på varifrån de fått kännedom om din presentation, det hjälper dig att förstå deras bakgrund.
Kontrollera tekniken
Det är mycket irriterande om den som ska presentera inte har kontrollerat tekniken. Det kan handla om att datorn är uppkopplad eller att belysningen är behaglig. Kom i tid, så att du hinner titta på lokalen och stämma av alla hjälpmedel, såsom PowerPoint, film eller beskrivande föremål. Läran om presentationsteknik tar ett helhetsgrepp på allt som har med din framställning att göra, inte bara själva presentationen. I din utbildning i att lära dig presentera ingår att du lär dig att det är du som har ansvaret för att allt är genomtänkt och förberett.
Öva på din presentation under utbildningen
När förberedelserna är gjorda är det dags att se om din presentationsteknik fungerar. Du kan ta med din egen presentation till utbildningen om du vill. Då kan du passa på att öva inför en snäll publik. Öva många gånger, särskilt om du är ovan vid framträdanden eller bara gör sådana då och då. En utbildning innehåller ofta inslag som gör att du får öva på presentationer, vilket kan vara jobbigt men är nödvändigt för ett bra resultat.
En presentations uppbyggnad
Själva presentationen byggs upp av en inledning, en redogörelse av fakta, ett framförande av argument och belägg för dina åsikter och därefter en avslutning. Eventuellt kan du även lägga in ett avsnitt där du presenterar de motargument som du tror kan finnas och sedan avfärdar dessa på ett snyggt sätt. I början av ditt framförande är det viktigt att du direkt vinner åhörarnas intresse och skapar en positiv inställning till dig och det du ska säga.
Att lära sig att presentera så att du fångar intresset
Läran om presentationsteknik lägger stor vikt vid både inledningen och avslutningen. Båda dessa måste handla om att få publikens intresse. Inledningen ska fånga intresset och avslutningen ska befästa intresset. En utbildning i att presentera inför andra lär dig att informera på ett effektivt och övertygande sätt, vilket hjälper dig i din karriär oavsett titel. Du får kunskap om tekniken bakom en bra presentation. Du får även assistans med att hantera det som de flesta upplever som allra jobbigast med att resa sig upp och tala inför publik, nämligen nervositeten. I dagens skola tränas eleverna mer i muntlig framställning, vilket är av stort värde senare, i arbetslivet.
Så blir du av med nervositeten under framträdandet
I stort sett alla blir nervösa av att tala inför andra människor. En del tycker det går lättare om de inte känner de som sitter i publiken, andra tycker tvärtom. Under din utbildning lär du dig knepen att ta till för att minska obehaget. Kom även ihåg att ett visst mått av nervositet är bra, det håller dig alert och gör att du presterar bättre, än om du inte är nervös alls. Se till att öva ordentligt innan du ska tala och var noga med förberedelserna, det är grunden för att minska stressen i samband med en presentation.
Konsten att tala inför andra
En kurs i presentationsteknik visar dig vad du behöver tänka på när du ska tala, berätta, informera eller utbilda andra människor. För att behärska konsten att fånga dina åhörares intresse och få dem att verkligen lyssna till vad du har att säga behöver du kunskap. Kunskap om hur du strukturerar upp innehållet, hur du presenterar det, vilka hjälpmedel du kan använda osv.
Lär dig basregeln för presentationer
En grundläggande regel är att visa respekt och ödmjukhet inför din publik. Det gör du bland annat genom att lyssna när någon kommenterar, påpekar eller bestrider något du säger. Att nonchalera, förlöjliga eller avbryta på fel sätt innebär att ditt förtroende som presentatör sjunker radikalt. Du behöver dock även lära dig hur du kan avbryta på rätt sätt. Ibland måste du stoppa någon som, kanske medvetet, förstör din presentation. Då finns det knep att ta till, som du får lära dig under en utbildning i presentationsteknik
Förberedelserna är A och O för presentationen
Orsaken till att du inte är nöjd med din presentation är oftast att du inte är tillräckligt förberedd. Antingen saknar du kunskaper om själva innehållet eller missbeömmer publikens kunskapsnivå och förväntningar. Steg ett i en utbildning i presentationsteknik är förberedelserna. Att läsa på om fakta och att ta reda på vilken publik du ska tala inför och vad de känner till om ämnet är A och O för ett bra framförande. Att i förväg kontrollera lokalen, tekniken, materialet med mera är också viktigt. Det gör att du kan koncentrera dig på presentationen och slippa bli störd av onödiga avbrott. Att du kommer i god tid innan ditt framträdande är förstås självklart.
Ta dig tid att gå en utbildning i presentationsteknik
Det kan vara svårt att få tiden att räcka till ibland. Vill du bli uppfattad som ett verkligt presentations-proffs gör du klokt i att ta dig den tid du behöver för utbildning. Om du har fått bra grundkunskaper och läst på ordentligt kommer ditt framträdande att bli innehållsrikt, fylligt och genomtänkt. Är du oförberedd blir det istället platt och intetsägande.
Utbildning tar upp alla delar av en presentation
Presentationsteknik handlar mycket om tiden före presentationen. Detta eftersom den är så viktig, men det handlar naturligtvis även om själva framförandet. En utbildning i att presentera tar upp alla dessa delar; struktur, förberedelse och genomförande med inledning, huvudinnehåll och avslutning. Du får lära dig hur du behåller vitaliteten genom hela framförandet och hur du undviker sövande långbänkar.
Förbered och öva för en dynamisk och intressant presentation
Hemligheten bakom en framgångsrik och minnesvärd presentation är att förbereda och att öva. Dessa är grunden i modern presentationsteknik. Därefter fyller du på med detaljerna i presentationen: inledningen, slutsatserna, bilderna, ögonkontakten med mera.
Steg 1: Förbered dig noga
Förberedelsen innefattar först och främst att samla in relevant data om ämnet du ska presentera men minst lika viktigt är att sålla i informationen och bara ta med det viktigaste. Ingen gillar en alltför långdragen presentation.
Förbered gärna bilder till din presentation, eftersom din åhörare har lättare att ta till sig till budskap om du förstärker det med grafik. Använd dock inte för många bilder och var sparsam med färger. Helst ska du inte använda mer än 2-3 olika färger och gärna hålla dig till samma tema presentationen igenom.
Förutom att förbereda själva innehållet i din presentation måste du också se till att den teknik du tänker använda dig av fungerar, att du hörs och syns i lokalen, att din dokumentation är klar mm.
Steg 2 - Att öva är A och O
Du kan ha samlat massor med information och fakta och gjort storslagna bilder, men har du inte övat på din presentation är risken mycket stor att effekten uteblir och att ditt budskap inte når fram. Öva först ensam, lyssna till din röst, hur du säger och känn in var du bör lägga tyngdpunkten i orden för maximal effekt i presentationen. Be sedan människor som du litar på att de ger konstruktiv kritik att lyssna till din presentation. Ta hand om feedbacken och ta till dig det som kan förbättras. Repetera, repetera, repetera.
Steg 3 - Genomförandet
För att få en intresseväckande och bra start på din presentation behöver du ha tänkt igenom inledningen ordentligt. Åhörarna är nyfikna både på dig och det du har att säga, se till att behålla deras uppmärksamhet och nyfikenhet genom en inledning som lockar till att höra mer.
Presentationstekniken innehåller flera tips på hur du sedan håller kvar intresset genom hela presentationen, ända fram till huvudpoängerna och slutsatserna. Detta innefattar bland annat att vara tydlig och använda både ditt språk och ditt kroppsspråk för att förmedla och förstärka din presentation. Ta hand om frågor som kommer och var ödmjuk i ditt sätt att svara. Tänk på att åhörarna inte har ämnet så klart för sig som du har. Avsluta sedan mjukt, inte för abrupt, och tryck gärna en extra gång på ditt huvudbudskap.
Rätt teknik lyfter ditt framträdande
Rätt använd presentationsteknik lyfter ditt framträdande och skapar energi och kraft i dina presentationer. Åhörarna kommer att uppskatta och känna det arbete du lagt ner och ha lättare för att ta till sig dina åsikter och ditt budskap. Presentationstekniken är ryggraden i en minnesvärd och intressant presentation.