Utbildning i Excel

Utbildning i Excel gör livet enklare

Vår utbildning i Excel vänder sig nybörjaren i programmet. Hjärtum Utbildnings Excelkurs lär dig som är ny i programmet hur du på ett effektivt sätt kan nyttja det. En stor del av dagens arbete går ut på att ta hand om olika data. Det kan handla om att söka och kartlägga data, beräkna förhållanden och procentförändringar och utföra andra datamanipulationer. Under en utbildning i Excel får du lära dig hur du använder programmet för exempelvis prognoser, budgets, bokslut, försäljningsanalyser, uppföljningar mm.

Microsoft Excel är ett användbart verktyg

Microsoft Excel är det mest använda verktyget i dessa sammanhang. Ändå känner de flesta inte till alla bra funktioner som kan underlätta arbetet. Vår Excelutbildning lär dig att använda programmet optimalt. Du utvecklar dina färdigheter i Excel och får många aha-upplevelser i takt med att dina kunskaper ökar. Vår duktiga utbildare ger dig många insikter i vad programmet ge och hon bjuder dessutom på en hel del praktiska tips. Välj om du vill gå en Excelkurs online eller i klassrum.

Hur snabbt kan jag lära mig Excel?

Många är ivriga och vill snabbt komma igång med Excel. En genväg är att gå en grundkurs i Excel. Där får du systematiskt och ordnat lära dig hur du använder programmet. Om du hellre vill lära dig på egen hand tar det längre tid. Hur snabbt du lär dig Excel varierar beroende på individuell inlärningstakt, men också av den tid som du avsätter. Ett tips är att börja med det som passar din inlärningsstil och nivå. En del föredrar att först läsa på fakta kring användingen av Microsoft Excel, andra vill börja testa direkt. Oavsett vilket du väljer är en Excelutbildning för nybörjare, övning och praktisk användning nyckeln till att bli skicklig i programmet.

Utforska Excels olika funktioner

När du utbildar dig i Excel får du möjlighet att utforska de olika funktionerna i programmet. Först får de en genomgång, så att de ser helheten. Därefter får du öva genom egen praktisk användning av Excel. Du får prova att skapa egna kalkylblad, experimentera med formler och utforska olika sökfunktioner, bland annat. Innan du vet ordet av har du lärt dig en massa nya tricks. Vill du bemästra Excel och använda det som ett kraftfullt verktyg? Vill du förstå hur programmet kan nyttjas för att hantera data, skapa rapporter och analysera information? Då är en Excelutbildning det perfekta steget för dig.

Varför ska jag lära mig Excel?

Det finns många anledningar till varför det är en bra idé att utbilda sig i att använda Excel. Först kan vi kika på programmets möjligheter att hantera data på ett effektivt sätt. Excel är mer än bara kalkylblad. Det är ett praktiskt verktyg i vardagens. Du kan organisera, filtrera och analysera data på ett strukturerat och tillförlitligt sätt. Använd programmet till organisationens säljdata,  till budgeten för din avdelning eller för att planera ett projekt. Excel  kommer att underlätta ditt arbete inom alla dessa områden. Om du lär dig att använda programmet genom att en Excelutbilning.

Mer att göra i Excel

När du matat in dina data kan du som nästa steg skapa professionella rapporter. Det finns funktioner för diagram, pivot-tabeller och formatering som låter dig trolla fram snygga och informativa rapporter. När du väl lärt dig hur du gör blir det enkelt att på ett visuellt sätt visa dina resultat och presentera dem på ett övertygande sätt. Idag är vi bortskämda med att få information presenterade på ett attraktivt sätt. Låt Excel göra en del av jobbet åt dig och visa att du hänger med i användningen av teknikens möjligheter.

Sätt på autopiloten i Excel

Nja, kanske kan Excel inte köra på egen hand, men när du skapat t ex ett makro kan en arbetsuppgift automatiseras. De flesta av oss har uppgifter som återkommer regelbundet. Inte sällan tar de tid att utföra. Excel ger dig många möjligheter att automatisera upprepade uppgifter. Till din hjälp har du formler och makron.  Under vår utbildning i Microsoft Excel får du lära dig använda dessa tekniker. Du kommer snabbt att inse att du kan spara tid, och inte minst, slipper tråkigt manuellt arbete.

Hitta rätt Excelutbildning för dig

För att du ska hitta rätt Excel utbildning för dig kan du börja med att ställa dig själv några frågor. Vad är mitt mål med utbildningen? Känner jag mig som en nybörjare? Är jag självlärd eller har jag gått någon utbildning tidigare? Finns det något område i Excel som jag vill fördjupa mina kunskaper inom? Det är av vikt att du går en Excelkurs som är på rätt nivå för dig. Det finns utbildningar för alla nivåer; för nybörjare, självlärda eller avancerade användare. Välj en kurs som matchar din nuvarande kompetens och som stämmer med de mål har.

Välj en Excelutbildning med strukturerat lärande

Vår Excelutbildning med Annika Thörnlund som kursledare följer en väl beprövad struktur. Annika har mångårig erfarenhet av att utbilda i Excel och i hela Microsoft Office. Hon ser till att du hänger med och att du förstår både de grundläggande funktionerna och de lite mer avancerade teknikerna. Övningar ingår som en naturlig del av utbildningen. Då kan du även passa på att testa i dina egna filer, om du har dem tillgängliga. Passa på att fråga utbildaren om sådant som dyker upp när du övar. Våra Excelutbildningar har alla ett praktiskt fokus. Vi vet att en bra utbildning inkluderar övningar och exempel. Det är genom att du använder Excel som du lär dig på riktigt.

Dokumentera och spara

Ett bra tips för dig som använder Excel för att länka till olika datakällor är att dokumentera dina datakällor. Du kan till exempel anteckna viktiga urler direkt i kalkylbladet. Ofta när man lägger in priser, räntor eller kurser behöver dessa uppdateras senare. Om du då har noterat länken sparar det dig mycket tid. Bestäm dig för var i varje dokument som du sparar datakällor och var sedan konsekvent och använd samma celler framöver.

Spara råa data

Ett annat tips är att spara dina rådata, det vill säga dina ursprungliga uppgifter. Ofta vill du formatera om den data som du har och sortera och lista den på andra sätt. Om du då inte har sparat den ursprungliga datan och senare vill gå tillbaka och göra andra sorteringar kan du inte göra det. Men om du sparat datan är det bara att börja om igen eller du kan gå tillbaka och dubbelkolla att du gjort rätt.

Miniräknare, nej tack!

Tidigare var miniräknaren ekonomens bästa vän. Numera har rollen tagits över av Excel och alla de formler som finns tillgängliga i programmet. Ett tips som du får lära dig under en utbildning i Excel är att göra alla dina beräkningar med Excel-formler. Du kanske behöver en procentuell förändring eller så behöver du ett tal dividerat med ett annat. Oavsett hur enkel beräkningen är så gör det till en vana att använda en Excel-formel. Någon gång i framtiden vill du veta hur du fick fram siffran och då kan du enkelt titta i formeln och där ser du svaret.

Utbildning i Excel lär dig om länkning

Under en Excelutbildning får lära dig det mesta du behöver om länkning. Ett tips är att länka istället för att kopiera. Då kan du enkelt jämföra data från olika källor. Du kan bland annat hämta försäljningsdata till ett kalkylblad och produktdata till ett annat blad, men i samma fil. Nu har du en Excel-fil med två blad: försäljningsdata och produktdata. Skapa nu ett tredje ark för din analys. Ange en formel för att hämta försäljningsdata per produkt. Låter det komplicerat? Inte efter vår utbildning i Excel. Där lär du dig att använda funktionerna LETARAD eller LETAKOLUMN, vilka är mycket användbara här.

Hitta sätt att kontrollera dina data

Utbildningen går även igenom kontroll av data. Tänk på det här enkla exemplet: dina rader är januari, februari, till och med december. Dina kolumner är äpplen, bananer, körsbär. I kolumnen längst till höger har du månatliga försäljningssummor. Längst ner har du årlig försäljning efter typ av frukt. För att få total årlig försäljning av alla typer av frukt kan du antingen summera de månatliga försäljningssummorna eller så kan du summera de årliga fruktsummorna. Du borde få samma svar i båda fallen. Om du får olika svar är det något som inte stämmer.

Använd en IF-sats

I ett mer komplext kalkylblad är det lätt hänt att någon inmatning eller formel blir fel. Genom en IF-sats kan du kontrollera dina data. En utbildning i Excel lär dig mer om hur du gör. Kort beskrivet handlar det om att IF-satsen i detta exempel ska ge totalsumman om de två metoderna matchar varandra. Den ska även ge ett felmeddelande om de två metoderna inte matchar varandra. På så sätt kan du kontrollera dina data.

Simulera med tydliga antaganden

Ett tips är att vara noga med att dokumentera alla antaganden som dina beräkningar bygger på. Om du t ex arbetar med att skapa prognoser för ditt företag har du sannolikt gjort kritiska antaganden. Det kan vara en räntesats, en kostnad per såld enhet eller en procentuell försäljningsökning. Det är frestande att placera antagandet direkt i formeln, till exempel = 0,8 * [cell med data]. Avsätt i stället en del av ditt blad för dina antaganden.

Olika arbetsblad för olika antaganden

I en mycket komplex modell är det bra att ha ett separat blad bara för antaganden. Märk en cell för varje antagande. En cell kan till exempel innehålla räntan för ett lån. Ge cellen ett namn som t ex ”LÅN”. Namn kan du ge genom att välja Formler och sedan Namnhanteraren, Nytt. Nu är det enkelt att ändra dina antaganden och titta på hur dina resultat förändras.  Du skyddar dig också mot att ändra antagandet på ett ställe, men inte överallt. Du lär dig mer om hur du arbetar med detta under vår grundutbildning i Excel.

Utbildning i Excel tar upp presentationer

När du använder Excel behöver du ofta hitta bra sätt att presentera dina data. Troligtvis är kalkylbladet där du gjorde beräkningarna inte så snyggt att använda som det är, det är ju till för beräkningar. Det kan innehålla mellanliggande beräkningar, några onödiga rader eller kolumner och formatering utformad för att hjälpa dig, men inte mottagaren av informationen. Låt därför vår utbildningsledare lära dig hur du kan skapa ett nytt blad bara för presentationer.

Referenser mellan arbetsblad i Excel

Men naturligtvis kommer du inte att bara kopiera data från analysbladet till presentationsbladet. I presentationsbladet skapar du en länk som refererar till data från analysbladet. Så när du ändrar din analys ändras även presentationstabellen automatiskt. Detta är viktigt att tänka på och sådana tips och många fler får du under vår utbildning i Excel. Även du som är chef och som arbetar mycket i Excel har nytta av kursen, eftersom du behöver presentera data med jämna mellanrum.

Lär dig hur du konverterar text till data

Behöver du kopiera data från en webbsida eller en PDF-fil in i Excel? Det är vanligt att man behöver göra detta. Datan kommer då till Excel som text och inte som siffror och allt ligger i samma kolumn. En utbildning i Excel kan innehålla ett avsnitt som tar upp detta problem och hur du löser det. Enkelt beskrivet gör du så här: markera hela bladet (kontroll A), ändra teckensnittet till ett med fast bredd, till exempel Courier. Ganska ofta ser texten nu snyggt formaterad ut i kolumner. Klicka nu på Data, Text till kolumner och välj Fast bredd. I vissa fall vill du även välja alternativet Avgränsat. Mer info ges under utbildningen.

Utbildning i Excel visar dig funktioner som gör jobbet enkelt

Kanske tillhör du de ekonomer som har tagit dig tid till att gå en utbildning i Excel. Om svaret är ja, har du fått en bra grund att stå på. Ditt ekonomiarbete kan effektiviseras betydligt med hjälp av funktionerna i programmet. När du ska göra en beräkning finns det så gott som alltid ett enkelt sätt att göra den i Excel. Dessutom blir det lättare att i efterhand följa hur du gjorde och återanvända samma funktion senare.

Sök efter bra funktioner

Om du saknar kunskap om en specifik funktion kan en utbildning i Excel visa dig hur du kan söka efter Excel-funktioner som gör ditt arbete enkelt. Vi visar hur du kan bläddra i funktionslistan och lära känna funktioner som ANTAL.OM, pivottabeller, ÄRTAL med flera. När du hittat dem kommer du att undra hur du klarat dig så länge utan dem.

Lär dig kortkommandon i Excel

Vår utbildning i Excel tar inte bara upp felförebyggande och upptäckt av nya funktioner. Kursen lär dig även hur du jobbar snabbare och mer effektivt i programmet. Här kommer området kortkommandon in. Redan här och nu får du tips på användbara sådana:

  • Navigering: bli bekväm med skift-end och skift-home för att flytta till toppen eller botten av ett cellområde. Använd pilen från slutet till vänster och högerpilen för att flytta åt vänster eller höger i ett cellblock. Gör dessa med skiftknappen för att markera cellerna.
  • Kopiera och klistra in: control-C och control-V påskyndar arbetet enormt.
  • Tangentbordskommandon: när dina händer är på tangentbordet är det snabbare att behålla dem där än att flytta dem till musen. Tryck på Alt och titta i överkanten av bladet. Du kommer att se att olika bokstäver har kommit upp över olika kommandon. Tryck på en bokstav på tangentbordet så ser du fler bokstäver där uppe över nästa uppsättning kommandon som är öppna för dig. Med tiden lär du dig några vanliga bokstavsserier som gör att du kan vidta åtgärder på en sekund. Det tar betydligt mindre tid än det skulle ta att flytta handen till musen.

Investera i effektivitet med en utbildning i Excel

Att boka in dig på en utbildning i Excel är en investering i att jobba mer effektivt. Du lär dig mycket om hur du kan använda programmet för att spara tid. Produktiviteten ökar och tråkigt arbete kan automatiseras. Tänk på olika arbetsuppgifter som du gör regelbundet. Excel har sannolikt ett sätt som kan hjälpa dig att snabba upp det. Du kommer kanske inte att bli befordrad bara för att du är bra på Excel, men du kommer garanterat att uppmärksammas. Att vara snabb och produktiv på det arbete som tilldelats dig ses ofta positivt av ledningen.

Excel för chefer

Som chef är du ansvarig för att hålla budgeten för din enhet. Du kan gå en utbildning i Excel och lära dig att både lägga upp och följa upp din budget. Att använda Excel för att jobba med budgetering är en kraftfull metod för att hantera ekonomiska resurser. En utbildning lär dig hur du gör, men här får du lite förhandstips.

Ny Arbetsbok

Du börjar med att skapa en ny arbetsbok i Excel. I kolumn A anger du de rubriker du vill att din budget ska ha. Det kan på inkomstsidan handla om olika intäkter från försäljningen. På utgiftssidan finns ofta fler rubriker, t ex löner, hyror, inköp av material, marknadsföringskostnader, resor etc.

En kolumn per månad

En budget läggs och följs oftast upp månad för månad. Lägg därför in årets månader i kolumnerna. Tips: skriv in “Jan” i cellen B2 och ställ dig i cellen. Dra sedan till höger med musen nedtryckt. Då kan du fylla i resten av månaderna automatiskt. Fungerade det? Om inte lär du dig mer under en utbildning i Excel.

Uppge dina data

Nu är det dags att börja fylla ditt ark med data. Ange dina olika intäkter och kostnader månad för månad i kolumnerna. För att snabbt summera varje månad använder du SUMMA-funktionen.

Snygga till din budget

Då menar vi inte att du ska frisera siffrorna, utan att du ska formatera ditt budgetark. Du kan jobba med att ändra textstorlek, radavstånd, färg och stil för att göra din budget överskådlig och enkel att läsa. Markera de celler som du vill framhäva och lägg in ramar runt områden som du vill belysa.

Funktionen Villkorlig Formatering

Det här är snudd på överkurs, så vi rekommenderar att du går en utbildning för att få kläm på detta. Villkorlig formatering kan du använda för att markera negativa siffror (t.ex. förlust) med röd färg och positiva siffror (t.ex. vinst) med grön färg. Funktionen sköter detta automatiskt, men du behöver känna till hur du gör så att det blir rätt.