Ledarskapets utveckling

ledarskapets utveckling

Så har ledarskapet i Sverige utvecklats från 50-talet och framåt

Ledarskapets utveckling i Sverige från 50-talet till idag

Ledarskapet har genomgått en betydande utveckling i Sverige sedan mitten av 1900-talet. Vi har gått från mer auktoritära och hierarkiska strukturer mot en mer inkluderande och relationsbaserad ledarstil. Denna utveckling har drivits av såväl samhällsförändringar som nya forskningsrön inom ledarskap. Dagens ledarskapsutbildning bygger på evidens och forskning och tar avstamp i moderna synsätt på ledarskap.

50-talet - den auktoritära ledaren

Under 50-talet präglades svenskt näringsliv av en stark industriell utveckling. Ledarskapet var ofta hierarkiskt och ganska auktoritärt. Chefen hade en tydlig roll som beslutsfattare och främsta ansvaret var att uppnå produktionsmålen. Medarbetarna skulle följa order utan att ifrågasätta. Detta ledarskap var effektivt (om än inte så roligt) i en tid då organisationer var mer stabila och förändringstakten var långsam.

60- och 70-talen - ett mer demokratiskt ledarskap

Under 1960- och 70-talen skedde en förändring i samhället. Individualism ökade och en demokratiseringsprocess inleddes. Detta påverkade självklart även ledarskapet. Det auktoritära ledarskapet började bli ifrågasatt. 60- och 70-talets ledare började inse att det blev allt viktigare att involvera medarbetare i beslutsprocesserna. Medarbetarskapet som koncept började ta form. Ledarskapet kom allt mer att handla om att forma goda relationer med personalen. Fokus förflyttades från att enbart fokusera på produktion till att även ta hänsyn till medarbetares välmående och utveckling.

80- och 90-talen - globalisering och förändring

Under 80- och 90-talen ökade konkurrensen i näringslivet och globaliseringen tog fart. Detta ledde till en snabbare förändringstakt, vilket kom att ställa helt nya krav på ledarna och cheferna. Allt eftersom omvärlden kom närmare blev också organisationernas verklighet mer osäker. Ledarskapet behövde bli mer flexibelt och anpassningsbart för att kunna möta det nya, mer dynamiska, näringslivet. Det uppstod ett behov av ledare som kunde hantera snabba förändringar och även ha förmågan att motivera medarbetarna i en osäker omvärld. Att ha en tydlig vision för organisationen, och att kunna kommunicera den, blev allt mer viktigt.

2000-talet och framåt - det moderna ledarskapet

Under 2000-talet har utvecklingen av ledarskapet fortsatt i rask takt. Utmaningar i form av ny teknologi, digitalisering och ökad mångfald har förändrat förutsättningarna för ledarskapet. Vi har sett några viktiga trender i hur man ser på ledarskapet:

  • Den agila ledaren. Agil betyder lättrörligt och agila metoder har spridit sig från IT-branschen till andra sektorer. Agilt ledarskap är kännetecknat av flexibilitet och samarbete och en god förmåga att anpassa sig till förändringar.
  • En transparent ledare. Idag är kraven på transparens mycket större för ledaren. Medarbetarna förväntar sig att få tydlig och lättillgänglig information. De vill även blir involverade i olika beslutsprocesser och säga sin mening.
  • Mångfaldens ledarskap. Mångfald har blivit en viktig fråga för de flesta organisationer. Som ledare behöver du kunna forma inkluderande arbetsplatser där alla medarbetare känner sig värdefulla, oavsett ursprung.
  • Det hållbara ledarskapet. Hållbarhet handlar dels om ledaren som individ. Detta har blivit en allt viktigare fråga, inte minst på grund av stressrelaterade sjukdomar. Dels handlar det om att ta ansvar för organisationens påverkan på samhälle och miljö. Här förväntas ledarna ta hänsyn till hur verksamheten inverkar på både omgivning och personal. 
  • Digitalt ledarskap. Ingen har väl undgått att digitaliseringen pågår i en rasande fart. Inte minst AI har förändrat, och fortsätter att förändra, hur vi arbetar och kommunicerar. Ledare behöver ha god digital kompetens och kunna navigera i den digitala världen.

Sammanfattning av ledarskapets utveckling

Ledarskapets utveckling i Sverige gått från ett auktoritärt och hierarkiskt ledarskap till ett mer inkluderande, relationsbaserat och flexibelt ledarskap. Utvecklingen har påskyndats av såväl samhällsförändringar som nya forskningsrön inom ledarskap. Vi kan konstatera att ledaren av idag måste leda i mycket komplex och föränderlig värld. Det ställer krav på att moderna ledare behöver vara anpassningsbara, relationsorienterade och visionära. Dessutom ska de ha en stark förmåga att skapa engagemang hos medarbetare och hänga med i den tekniska utvecklingen.

Några viktiga faktorer som påverkat ledarskapets utveckling

Stora samhällsförändringar har påverkat hur vi idag ser på ledarskapet. Industrialisering, globalisering, digitalisering, ökad mångfald med mera är alla viktiga påverkansfaktorer. Det har skett (och sker) en ständig utveckling av ledarskapet, tack vare forskning som finner nya teorier och modeller för ett effektivt ledarskap. Medarbetarnas förväntningar på större delaktighet, utveckling och balans mellan arbete och privatliv har också haft en stor inverkan på ledarskapets utveckling.

Hur ser framtidens ledarskap ut?

Det är självklart svårt att förutsäga hur ledarskapet kommer att se ut i framtiden, men det finns några tydliga trender:

  • AI kommer att påverka ledarskapet ännu mer. Artificiell Intelligens och automation har redan och kommer fortsatt att förändra arbetsuppgifter och kräva nya ledarskapsförmågor.
  • Distans- och hybridarbetet är här för att stanna. Ledaren behöver kunna erbjuda en viss flexibilitet i arbetet genom möjlighet till distansarbete. Även om många röster höjs för en viss återgång till arbetsplatserna kommer det att bli svårt att neka till arbete på distans.
  • Den psykiska hälsan lyfts fram allt mer. Fokus på medarbetarens psykiska hälsa har börjat öka i betydelse. Det finns redan idag ett långtgående arbetsgivaransvar som vilar på ledarna och cheferna. Trenden är att detta ansvar kommer att bli större i framtiden.
  • Etiken i ledarskapet blir mer och mer viktig. Att ta ett etiskt ansvar både för personal och miljö kommer att bli allt mer betydelsefullt. Ledaren behöver kunna lyfta blicken och se hur organisationen påverkar samhället i stort.

Ledarskapet är en ständigt pågående process

Som slutsats kan vi konstatera att ledarskapet är en dynamisk och ständigt föränderlig process. För att du ska bli en framgångsrik ledare i dagens samhälle är förmågan att anpassa sig till nya utmaningar essentiell. På dina axlar vilar ansvaret för att skapa en positiv och inkluderande arbetsmiljö. Samtidigt ska du hänga med i den supersnabba tekniska utvecklingen och kunna anamma nya AI-verktyg med mera. Flexibilitet och anpassningsförmåga kan nog sägas vara ledorden för den moderna ledaren.

Etiskt ledarskap en viktig framgångsfaktor

En del av det moderna ledarskapet ligger i förmågan att ta etiskt ansvar som ledare. Etiskt ledarskap handlar om att leda på ett sätt som är moraliskt riktigt. Den etiska ledaren tar hänsyn till alla berörda parter. Det innebär att ledaren fattar beslut och agerar på ett sätt som är i linje med sina värderingar och som främjar det som är gott och rätt i samhället.

Nyckelkomponenter i etiskt ledarskap

  • Integritet. Det handlar om att vara ärlig, rättvis och konsekvent i sina handlingar som ledare.
  • Transparens, vilket innebär att vara öppen och ärlig i sin kommunikation och att dela information med andra.
  • Ansvarstagande. Att som ledare våga ta ansvar för sina beslut och handlingar, både för positiva och negativa konsekvenser.
  • Att visa respekt för alla människor, oavsett deras bakgrund eller position.
  • Ha ett rättvisetänk, vilket innebär att behandla alla människor rättvist och lika.
  • Hållbarhet. Att fatta beslut som tar hänsyn till långsiktiga konsekvenser för människor och miljö.