Personlig effektivitet

personlig effektivtet

KONSTEN ATT VARA EFFEKTIV UTAN ATT STRESSA

Personligt effektiv utan stress, går det?

I dagens snabba och hektiska arbetsliv är det lätt att känna sig stressad. Alla känner vi oss nog ibland överväldigade av alla tidspressade uppgifter på jobbet. Men du kan få mer gjort, utan att stressa. Att vara effektiv behöver inte betyda att man måste skynda på saker. Genom att utveckla rätt verktyg och strategier kan du bli mer produktiv samtidigt som du behåller lugnet. Vill du veta hur du kan göra detta rekommenderar vi vår utbildning Effektiv utan stress.

Vad innebär personlig effektivitet?

Att bemästra konsten om personlig effektivitet handlar om att göra mer på kortare tid. Det inenbär också att du klarar detta utan att kompromissa med vare sig kvalitet eller mående. Här finner vi saker som att kunna prioritera uppgifter, hantera distraktioner och arbeta på ett sätt som passar dina egna arbetsmetoder. En personligt effektiv individ är också medveten om sina styrkor och svagheter och använder dessa på bästa sätt.

Varför stressar vi?

Stress kan uppstå av många olika anledningar. Det kan vara för höga arbetskrav, dålig arbetsmiljö eller konflikter med kollegor. Svårigheter att balansera arbete och privatliv är också en vanlig orsak, speciellt bland ledare och chefer. Oavsett orsak kan stress ha negativa konsekvenser för både den enskilde och organisationen. Stress kan leda till minskad produktivitet och sämre beslutsfattande. Men viktigare är att det kan leda till att personalen inte trivs, att sjukfrånvaro ökar och medarbetarna blir utbrända.

Tips på hur bli personligt effektiv utan stress

Det finns många sätt att jobba med sin personliga effektivitet utan att stressa. Här är några tips:

  • Börja med att prioritera din dag. Gör en lista över dina uppgifter och prioritera dem efter viktighet och deadline.
  • Sätt realistiska mål.  Ställ upp mål som du kan nå upp till. Det betyder inte att de inte vara utmanande, men de ska vara görbara.
  • Ta pauser som rensar hjärnan. Regelbundna raster kan öka din koncentrationsförmåga och produktivitet.
  • Vad kan andra göra åt dig? Lär dig att delegera uppgifter till andra för att frigöra tid.
  • Det lilla ordet "nej". Det är viktigt att kunna säga nej till nya uppgifter om du redan har för mycket att göra.
  • Håll ordning på din arbetsplats: En väl organiserad arbetsplats kan minska stressen. Att ständigt se massor med mejl i inkorgen eller högar med papper på bordet påverkar stressnivån negativt.
  • Ta hand om dig själv. Se till att du får tillräckligt med sömn, motion och näring. Under konferensen Effektiv utan stress får du bland annat lyssna till en forskare som pratar om hur sömen påverkas av stress.

Hur kan vår utbildning hjälpa?

Konferensen vill ge medarbetare och chefer de verktyg och kunskaper som behövs för att arbeta på ett mer effektivt och stressfritt sätt. Det handlar om att lära sig att prioritera uppgifter, sätta mål och använda tidsstyrande tekniker. Att identifiera stressorer, utveckla copingstrategier och skapa en balans mellan arbete och privatliv. Konferensen vill ge dig senaste forskningen inom stress, sömn och personlig hållbarthet. 

Delegering genväg till mer tid och mindre stress

Om du övar upp dig på att släppa taget om några arbetsuppgifter kommer du att vinna mycket tid. Att lära sig att delegera uppgifter på ett effektivt sätt gör underverk för din personliga effektivitet. Människorna runt omkring dig har alla olika förmågor. En organisation tjänar mycket på att identifiera styrkor och svagheter  hos medarbetarna och låta rätt person göra rätt saker. Dessutom blir detta en naturlig del av individernas personliga utveckling.

Fördelar med att öva upp sin personliga effektivitet

Produktiviteten ökar. Genom att bli mer effektiv kan både medarbetare och chefer få mer gjort på kortare tid. Stressen minskar när mer uppgifter blir gjorda på rätt sätt och i tid. Detta i sin tur ökar välbefinnandet, som höjer trivseln, som ytterligare förbättrar produktiviteten och så vidare. En god spiral tar form. Arbetsresultaten blir bättre kvalitet på arbetet blir högre. När allas personliga effektivitet fungerar blir även samarbetet bättre på arbetsplatsen. Arbetsfördelningen blir jämnare för både medarbetare och chefer.

Ta itu med stressen på jobbet

Det är bra att ta itu med stressen på jobbet, innan den påverkar både hälsa och prestation. Här är några rekommendationer om vad du kan göra i första hand:

  1. Identifiera dina stressfaktorer. Börja med att fundera på vad som orsakar din stress. Är det hög arbetsbelastning, deadlines, konflikter med kollegor, otydliga förväntningar eller något annat? Försök att vara så specifik som du bara kan. Ju tydligare du identifierar stressfaktorerna, desto lättare blir det att hitta lösningar.
  2. Prioritera och planera. Det låter så enkelt, ändå har många problem med just planeringen och vad som ska göras i vilken ordning. Ett bra sätt är att helt enkelt göra en lista över dina uppgifter. Använd en fysisk kalender om du föredrar det,  eller en digital planerare för att organisera din tid. Väg sedan varje uppgift och ge den en siffra mellan 1 och 10 för att prioritera. Bryt ner stora uppgifter i mindre, mer hanterbara delar.
  3. Glöm inte bort att ta regelbundna pauser. Även om medarbetaren väntar på svar eller chefen mejlar oavbrutet om en uppgift, så försök att ta en paus ibland. Den behöver inte vara lång. Fem minuter kan göra underverk. Även korta pauser kan göra stor skillnad. Gå ifrån skrivbordet, ta ett varv runt kontoret eller arbetsplatsen. Gör några små övningar med kroppen eller prata med en kollega. Du tar väl en ordentlig lunchpaus?
  4. Sätt gränser för vad du tycker är OK. Lär dig att säga nej till uppgifter som du varken har tid eller resurser för. Undvik att kolla jobbmejl eller jobba utanför arbetstid. Det är viktigt att skilja på arbete och fritid för att få verklig återhämtning.
  5. Prata med din chef eller en kollega du litar på. Om du känner dig överväldigad, prata med din chef. Kanske kan ni hitta lösningar tillsammans. Ofta går det att omfördela arbetsuppgifter eller justera deadlines. Att prata med kollegor kan också vara till hjälp. Kanske delar de samma erfarenheter och kan ge dig stöd.
  6. Prova på avslappningstekniker. Andningsövningar, meditation eller yoga kan hjälpa dig att minska stressen. Idag finns det många appar och online-resurser som kan guida dig genom avslappningsövningar.
  7. Se över din livsstil och justera sådant som påverkar stressen. Se till att du får tillräckligt med sömn, äter hälsosamt och motionerar regelbundet. En hälsosam livsstil kan göra dig mer motståndskraftig mot stress.

Jobbförmågan ökar

Genom att investera lite tid i sin personliga effektivitet kan organisationer skapa en mer produktiv och stressfri arbetsplats. Förmågan och orken att arbeta blir större. Det är en investering som lönar sig både för den enskilde medarbetaren och för organisationen som helhet.

För en stressfri miljö

Här vill vår utbildning Effektiv utan stress vara en del av resan mot en effektiv och stressfri miljö. Innehållet är framtaget för att passa både medarbetare och chefer. Gå gärna tillsammans, så att alla får samma kunskaper. Då blir det enklare att göra de justeringar som kan komma att krävas på arbetsplatsen.

Kom ihåg att det är viktigt att ta hand om dig själv. Stress är en vanlig företeelse, men det är inte något du behöver acceptera. Genom att ta itu med stressen kan du förbättra din hälsa, ditt välbefinnande och din arbetsprestation.