Planera din arbetsdag

planera arbetsdagen

MED RÄTT PLANERING AV DIN ARBETSTID MÅR OCH PRESTERAR DU BÄTTRE

Din arbetsdag är viktig, så planera din arbetstid

När du arbetar är det viktigt att du har ett antal verktyg för att planera din arbetsdag. Det är lika betydelsefullt att du kan skilja mellan arbete och fritid. Att du har en hållbar arbetssituation och tillräckligt med fritid är grundläggande. Skadlig stress bör undvikas. Tisp: konferensen Effektiv utan stress visar hur du kan bli mer produktiv och mindre stressad. Att ha en fritid som stärker dig och ger dig en god balans av vila och återhämtning är centralt för att orka med ditt arbete. Det finns utbildningar som hjälper dig att strukturera upp ditt arbetsliv. Ett exempel är AI-dagen, som visar hur Artificiell Intelligens kan underlätta din vardag.

Planera även din fritid

Att ha ett arbete som möjliggör en rik fritid är viktigt för att kunna prestera på jobbet. Bara du vet vad som ger dig kraft, men någon form av fysisk aktivitet brukar vara användbart. När du rör på dig stärker du både din fysiska och din mentala balans. Inte minst många ledare prioriterar ofta bort roliga och viktiga aktiviteter, på grund av brist på fritid. Detta leder i förlängningen till negativa spiraler. Bristen på återhämtning och nya insikter kan så småningom gå ut över både jobb och familj eller vänner. Lär dig något nytt, gå en utbildning och se till att hela tiden fylla på med inspiration.

Planera för din utveckling

Du behöver både utmaningar, nya insikter, glädje, vila och återhämtning för att få hela arbetslivet att fungera. Ta tid till att utföra de aktiviteter som får dig att må bra. Försök att inte kompensera tajta deadlines genom att konstant arbeta över. Planera din arbetstid så att du har gott om tid för utveckling, att möta deadlines, och också så att det finns utrymme för oförutsedda händelser. Och kom ihåg att du genom att vila när du ska vila kommer att göra ett bättre arbete i förlängningen.

Hitta rätt balans i arbetsvardagen

Balans är viktigt för att du ska hålla genom hela arbetslivet. Det är i slutänden ditt eget ansvar att skapa förutsättningar för en hållbar arbetstid. Hur gör du då för att skapa balans i livet? Det är viktigt att själv vara klar över sina egna gränser och hur du vill lägga upp din tid. Du bör kommunicera med din chef eller uppdragsgivare kring vad som förväntas av dig. Det kan handla både om hur du förväntas lägga upp dina arbetstider, när du ska kunna bli nådd och vilken leverans och vilka resultat som förväntas.

Arbetsdagen kan ge frihet under ansvar 

Många arbetsgivare strävar idag efter att ge medarbetarna frihet under ansvar när det gäller arbetstid. Kanske arbetar du helt eller delvis på distans, har förtroendetid, eller har till och med fri arbetstid. Kanske har du ett visst antal timmar som du ska arbeta under en månad eller ett år. Oavsett vad som gäller för dig behöver du fundera över hur du skapar dina egna begränsningar i detta. Att kunna välja när du arbetar är å ena sidan fritt, men det kan också leda till att gränserna mellan arbete och fritid suddas ut. Om din arbetsgivare inte ger dig tydliga gränser behöver du skapa dessa för dig själv. 

Några enkla tips för din planering

Till sist kommer här några enkla tips som kan underlätta din planering av arbetsdagen. Om du har möjlighet, planera din dag redan kvällen innan. Det gör att du får en lugn start på morgonen. Var också realistisk och överbelasta inte ditt schema med alltför många arbetsuppgifter. Var noga med att ge dig själv små belöningar då och då. När du har nått ett mål eller avslutat en viktig uppgift, belöna då dig själv för att hålla motivationen uppe.

Några snabba tips för din planering av arbetsdagen

  1. Prioritera dina uppgifter. Ingen nyhet direkt, men helt grundläggande för en god tidsplanering. Rangordna vad som är viktigt och vad som är bråttom. Börja dagen med de mest kritiska uppgifterna. Schemalägg tid för övriga viktiga uppgifter under dagen. Delegera eller skjut upp sådant som är mindre viktigt just nu.
  2. Använd de verktyg som finns. Jobba med de redskap som passar bäst för dig. En fysisk eller digital kalender är näst intill oumbärlig för att boka in möten, deadlines och blocka tid för fokuserat arbete. En att-göra-lista ger dig översikt och möjlighet att dela upp större uppgifter i mindre delmål. Nuförtiden finns även flera olika AI-verktyg som hjälper dig att både planera din tid och utföra uppgifter snabbare.
  3. Ta pauser. Det låter enkelt, men är ibland det svåraste att få tid till under en arbetsdag. Försök att lägga in korta pauser varje timma, för att vila hjärnan. Prova även aktiv vila och rör lite på dig eller gå ut en sväng för att öka energinivån.
  4. Se över din närmaste arbetsmiljö. Att ha en välorganiserad plats att arbeta vid minskar din stress. Stora högar med papper eller ett allmänt rörigt skrivbord gör dig ständigt påmind om allt du måste göra. Försök även att minimera olika distraktioner. Stäng av notiser som du inte behöver få under dagtid. Hitta om möjligt en lugn plats att arbeta på.
  5. Var beredd på oväntade händelser. Det du planerat kan störas av andra. Var förberedd på att kunna anpassa din planering efter oförutsedda situationer och personer. Ta även för vara att regelbundet justera din planering efter behov under dagen.