Kommunikation i ledarskapet avgörande
Den kommunikativa ledarens fokus är att skapa ett väl fungerande arbetsklimat där dialog är kärnan. Kommunikation i ledarskapet är en av hörnstenarna i ett starkt ledarskap. När du använder klarspråk främjar du öppenhet. Med lärdomar i kommunikation från en ledarskapsutbildning kan du forma ett kommunicerande arbetssätt. Tydlig kommunikation har sin grund i respekt för medarbetarna. Närvaro och tillgänglighet i kombination med nyfikenhet är styrkor i alla möten. Lyckas du bli en förebild för dina medarbetare är framgången ett faktum.
Den dagliga ledarskapsdialogen
Den dialog som sker mellan dig och dina medarbetare varje dag är ett viktigt verktyg för din kommunikation i ledarskapet. Det är genom andra du som teamledare når framgång. Med fokus på varje enskild individ kan du anpassa kommunikationen individuellt. Så småningom hittar du en kommunikativ ledarstil som passar för dig. Med tiden lär du dig att anpassa den efter person och situation. Förmågan att kommunicera och skapa engagemang avgör resultatet av ditt ledarskap. En förmåga du kan utveckla genom övning och utbildning.
Kommunikation iför ledare en förutsättning för utveckling
Förmågan att kommunicera inom en organisation och mellan dess enskilda individer är av essentiell betydelse. Kommunikationen genomsyrar allt från trivsel, gemenskap och motivation till lönsamhet, produktivitet och utveckling. Det är viktigt att organisationen och dess medlemmar känner till vad som ska kommuniceras, vilka de ska kommunicera med och hur de ska göra det. Det är därför vanligt att både ledare och medarbetare tar fram en kommunikationspolicy.
Ta fram en gemensam grund
Till detta arbete kan man ta hjälp av en utomstående utbildare, för att till exempel lära sig om tekniker för retorik, presentation och argumentation. En gemensam grund att stå på ökar möjligheten för att budskap blir uppfattade på rätt sätt, blir tagna på allvar och får gehör hos mottagarna för informationen.
Kommunikation särskilt viktigt för ledaren
Kommunikation i ledarskapet är särskilt viktigt för att genomföra förändringar. Du ska kunna framföra både roliga och tråkiga budskap till din personal. Du ska kunna lägga fram förslag och åsikter inför ledningsgrupp och chefskollegor. Dessutom ska du kunna hantera de yttre intressenterna, såsom media, leverantörer, kunder, branschorganisationer och konkurrenter. I detta ingår även att hänga med i de senaste trenderna inom sociala medier såsom Facebook, Twitter och LinkedIn.
Den nya chefens kommunikation
Är du ny som chef kan detta vara omvälvande för dig och det kan vara svårt att känna sig bekväm i den nya rollen. Särskilt om du ska tala inför dina tidigare arbetskamrater. Om du har skaffat dig utbildning i kommunikation är du väl förberedd och du känner dig mer säker och trygg i ditt framförande.
Olika typer av kommunikation
Vi människor har olika sätt att kommunicera i olika situationer. Ibland vill vi övertyga andra om något, andra gånger vill vi försvara en ståndpunkt. Vi använder vår kommunikation som ett sätt att uttrycka både en känsla och en övertygelse. Om du vill utveckla dig inom ett specifikt område bör du välja en utbildning som fokuserar på det du vill uppnå. Här går vi igenom några vanliga områden inom kommunikation i ledarskapet och vad de innebär.
Retorik
Retorik är läran om talekonsten och handlar om att kunna uttrycka sig på ett övertygande sätt. Det är en gammal disciplin, utvecklad i antikens Grekland. Retoriken är ett viktigt verktyg för politiker, talare, författare och andra som vill påverka andra människor. Du kommer att nå långt i samband med muntliga presentationer genom att lära dig formulera, presentera och argumentera så att ditt budskap når fram.
Argumentationsteknik
Även här är målet att övertyga någon om något. Att vara skicklig inom argumentationsteknik innebär att du lärt dig ett strukturerat sätt att bygga upp ett logiskt resonemang. För att nå fram behöver du ha ett tydligt påstående och väl underbyggda argument. Genom att framföra olika bevis (såsom fakta, exempel eller vittnesmål) har du stöd för dina argument. Du är beredd på motargument och kan parera dessa. Ditt språk är tydligt och enkelt språk, anpassat till målgruppen.
Förhandlingsteknik
Detta är en samling metoder och strategier som du använder för att nå en överenskommelse med en eller flera andra parter. Du måste kunna kommunicera effektivt, lyssna aktivt och hitta lösningar som kan accepteras av alla parter. En grundutbildning lär dig förhandlingens olika faser, att hantera motpartens förhandlingsstil och slutligen komma till ett positivt avslut.
Konflikthantering
Att kunna kommunicera effektivt under en konflikt är avgörande för att hitta en lösning. Din kommunikativa förmåga kan således hjälpa eller stjälpa konflikten. Som en kommunikativ ledare har du förberett dig väl och försöker förstå situationen. Du tar reda på vad konflikten handlar om och vilka intressen som står på spel för båda parter. Välj helst en lugn och avskild plats där ni kan prata ostört. Det är viktigt att du uppträder lugnt och samlat och inte låter känslorna ta överhand.
Presentationsteknik
Detta ämne handlar om att kunna förmedla information, idéer eller argument på ett tydligt sätt inför en publik. Dessutom ska din kommunikation vara engagerande och övertygande. Det är en färdighet som är användbar i många olika sammanhang, både privat och professionellt. Det finns många utbildningar inom ämnet presentera och informera. Det beror på att ämnet är viktigt för dig i din kommunikation som ledare. Under en kurs får du ofta öva på att presentera och får feedback från kursledaren. Du lär dig att med röst, språk och kroppsspråk genomföra inspirerande presentationer.
Medarbetarsamtal
Ett medarbetarsamtal är ett möte mellan en chef och en medarbetare där ni diskuterar olika aspekter av arbetet. Det är en möjlighet för båda parter att ge och få feedback. Ni kan sätta upp mål för framtiden och stärka ert samarbete. Syftet med ett medarbetarsamtal är att identifiera områden där medarbetaren kan utvecklas samt att utvärdera dennes prestationer. Målet är också att motivera och genom att ge positiv feedback och visa uppskattning för medarbetarens arbete. Att diskutera eventuella problem eller utmaningar är också en del av samtalet.
Utbildning ger dig input till god kommunikation
Att gå en utbildning i att hålla medarbetarsamtal, presentera, argumentera eller förhandla ger dig fördelar i din kommunikation som ledare. Lärdomarna hjälper dig att få struktur och relevant innehåll i dina samtal och framföranden. Du får ett försprång jämfört med de ledare som provar sig fram. Att kunna kommunicera är en viktig färdighet i ledarskapet och bör inte lämnas åt slumpen.